Houd de zorgverzekering betaalbaar voor iedereen en verlaag het eigen risico. Dat schrijven de Patiëntenfederatie Nederland en Ieder(in) in een brief aan de Tweede Kamer. Zorgverzekeraars moeten bij het inkopen van zorg ook veel meer rekening houden met mensen die die zorg langdurig nodig hebben.

Verlaag het eigen risico

De Patiëntenfederatie en Ieder(in) schrijven dat het verplichte eigen risico te hoog is voor mensen die langdurige zorg nodig hebben. Voor mensen die langdurig zorg nodig hebben, betekent het eigen risico namelijk dat zij elk jaar 385 euro moeten betalen bovenop de zorgverzekeringspremie, terwijl de compensatie is weggevallen. Voor mensen met terugkerende zorgkosten is de verlaging erg belangrijk omdat zij al te maken hebben met een opeenstapeling van kosten, zoals eigen bijdragen.

Betrek mensen met een beperking bij de inkoop

Ook moeten zorgverzekeringen aantrekkelijker worden voor mensen die langdurige zorg nodig hebben. Zorgverzekeraars kunnen betere informatie geven over hoe zij op de kwaliteit letten bij het inkopen van zorg en dienstverlening voor deze groep. Hiervoor is het nodig dat zij chronisch zieken en mensen met een beperking beter betrekken bij de zorginkoop.

Maak het kiezen eenvoudiger

Het overstapcircus voor de zorgverzekeringen ligt net weer achter ons. Hoewel het overstappen geen doel op zich is, is het wel belangrijk dat mensen bewust kunnen kiezen zodat ze achteraf niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Daarom is een eenvoudig en begrijpelijk aanbod van polissen nodig. Er moet daarom geïnvesteerd worden in duidelijke, goed vindbare informatie over zorgverzekeringen. Die informatie moet goed aansluiten bij de behoeften en mogelijkheden van mensen met beperkte lees- en digitale vaardigheden.

1 februari spreekt de Tweede Kamer over de zorgverzekeringswet en het pakketbeheer.

Meer over Geldzaken
Terug naar Home

Downloads:

1398_201804_Inbreng_AO_Zorgverzekeringswet_1_februari.pdf – PDF (167 KB)
1399_201804_Inbreng_AO_Zorgverzekeringswet_1_februari.docx – docx (59 KB)

Deel dit bericht

Meer nieuws over