In aanloop naar de reeks overleggen over passend onderwijs riepen maatschappelijke organisaties en ouders minister Slob op te werken aan een inclusief onderwijssysteem. Zij vroegen hem ook met spoed iets te doen aan de knelpunten die kinderen met een beperking ervan weerhouden dat zij het juiste onderwijs krijgen. Ook Kamerleden signaleren veel problemen en luidden daarom onlangs de noodklok.
Behoefte van het kind
In debat met de minister waren veel Kamerleden kritisch op de uitvoering van het passend onderwijs. Een aantal Kamerleden constateerde terecht dat systemen en regels leidend zijn geworden in plaats van de behoefte van het kind. Er bestaan grote regionale verschillen in het beschikbare aanbod van ondersteuning op school, de invoering van passend onderwijs leidde niet tot een afname van het aantal thuiszitters en het aantal kinderen in het speciaal onderwijs groeit
VN-verdrag verplicht inclusief onderwijs
Als voorbereiding op het debat organiseerde de Kamer een rondetafelgesprek. Hiervoor werden ouders en vertegenwoordigende organisaties uitgenodigd. Tijdens het rondetafelgesprek werd, onder meer door Ieder(in)-directeur Illya Soffer (klik in de rechter kolom op haar naam voor haar inbreng), aandacht gevraagd voor het VN-verdrag Handicap. Het VN-verdrag verplicht Nederland het onderwijsstelsel stapsgewijs inclusief te maken, zodat kinderen met en zonder beperking met elkaar naar school kunnen gaan.
Teleurstellend resultaat
Er werd ouders veel ruimte geboden om hun visie en ervaringen met de politici te delen. Het is daarom des te teleurstellender dat er ondanks de geuite zorgen van ouders en de kritiek van veel Kamerleden, op korte termijn toch weinig lijkt te veranderen.
De stemmingen in de Tweede Kamer leverden maar een paar verbeteringen op. Scholen moeten duidelijker aangeven welke ondersteuning ze kunnen bieden, de grote regionale verschillen in aanbod worden verkleind en zorg op school voor leerlingen met een chronische ziekte is een stapje dichterbij gekomen.
MIND en Ieder(in) schreven een brief aan de Tweede Kamer met daarin oplossingen voor de urgentste knelpunten in het huidige systeem van passend onderwijs. De brief en bijlagen downloadt u hieronder.
1548_Brief_TK_Passend_Onderwijs.pdf – PDF (252 KB)
1549_Bijlage-Paper_Leerlingenvervoer.pdf – PDF (142 KB)
1550_Actieplan_EMB.pdf – PDF (337 KB)
1557_18-0383_Brief_TK_cie_OCW_Passend_Onderwijs.docx – docx (101 KB)
1558_18-0383_Bijlage-Paper_Leerlingenvervoer.docx – docx (70 KB)
1559_18-0377_Actieplan_EMB.docx – docx (353 KB)