Meer mensen met een verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen moeten langer op de juiste hulp wachten. Er ontstaan zo onhoudbare situaties bij gezinnen die het treft, omdat er geen passend aanbod beschikbaar is. Directeur van Ieder(in) Illya Soffer was vandaag te gast bij het Radio 1 programma Spraakmakers om te benadrukken dat hoe de (complexe) zorg nu georganiseerd is, echt niet langer zo kan. En dat er snel verbetering moet komen.

Vanmorgen was Illya Soffer te gast bij het Radio 1 programma Spraakmakers om te praten over de problemen die gezinnen met een complexe zorgvraag ervaren als er geen passende zorg en ondersteuning is. En hoe onbegrip kan leiden tot trauma en zelfs PTSS.

De zorg voor mensen met een ernstige meervoudige beperking is niet goed geregeld in Nederland. Deze groep valt volgens de Wet langdurige zorg in zorgprofiel VG7, wat hen recht geeft op zeer intensieve begeleiding, behandeling en verzorging. De zorg voor deze kwetsbare mensen loopt vast omdat er te veel wordt gedacht vanuit het beschikbare zorgaanbod en vanuit geld. En onvoldoende vanuit de persoon met een beperking en hun gezinnen.

De situatie is onhoudbaar

De druk op deze gezinnen is enorm en in veel gevallen is, of dreigt, de situatie onhoudbaar te worden. Gezinnen met iemand met een beperking komen op allerlei terreinen op grote achterstand te staan. Bijvoorbeeld financieel, doordat mensen minder of niet meer werken en hogere zorgkosten hebben. De druk loopt zo hoog op dat relaties stuklopen.

Rondom het gezin

Illya Soffer zegt in de uitzending van Spraakmakers: Zo vroeg mogelijk, zo goed mogelijk passende ondersteuning rondom het gezin om te voorkomen dat kinderen met een beperking en hun ouders, met z’n allen ontwricht raken. Want dat is wat er nu gebeurt.

Uitzending terugluisteren

Via onderstaande link kan je de hele uitzending terugluisteren. Het pleidooi van Illya is te horen in het laatste half uur:

Illya Soffer bij radioprogramma Spraakmakers 17 april 2023

Via onderstaande link ga je direct naar het pleidooi van Illya Soffer:

Illya Soffer over het beperken van gedragsproblemen bij verstandelijk beperkten | NPO Radio 1

Deel dit bericht