De decentralisaties werken niet voor mensen met een levenslange beperking. Waar maatwerk beloofd is, moeten mensen juist vechten voor passende zorg en ondersteuning. Ieder(in) directeur Illya Soffer kwam hierover meerdere keren aan het woord. De interviews zijn onderaan dit artikel terug te vinden.
Studio BNNVARA Kassa

Decentralisaties maakten beloftes van maatwerk en inclusie niet waar

Sinds 2015 worden een aantal wetten rond zorg, ondersteuning en werk door gemeenten uitgevoerd en niet langer door de centrale overheid. Voor mensen met een beperking heeft die verandering niet veel goeds gebracht. Ze doen minder vanzelfsprekend mee en hun positie is op veel levensgebieden verslechterd. Ieder(in) wijst hier al jaren op en nu is ook het Sociaal en Cultureel Planbureau met een rapport gekomen met dezelfde conclusies.

Interviews met Illya Soffer

Consumentenprogramma Kassa besteedde de afgelopen jaren regelmatig aandacht aan de soms schrijnende gevolgen voor mensen met een beperking van het niet of te laat leveren van passende zorg en ondersteuning. In de aflevering van zaterdag 21 november, blikten zij hier met Illya Soffer op terug.

Kijk hier de uitzending van Kassa van zaterdag 21 november terug (bij instellingen is ondertiteling aan te zetten).

Ook het onderzoeksjournalistieke programma Reporter Radio onderzocht regelmatig onderwerpen rondom de decentralisatie. Illya Soffer ging daar in gesprek met CDA Tweede Kamerlid René Peters.

Beluister hier de uitzending van Reporter Radio van zondag 22 november terug.

Tot slot laten op Sociaalweb vier experts hun licht schijnen op het onderwerp.

Lees hier het betoog van Illya terug op Sociaalweb.

Deel dit bericht