Aankomende zondag 3 december is het wereld gehandicapten dag. Deze dag, door de VN ingesteld als jaarlijks moment om het te hebben over de mensenrechten van mensen met een beperking, wordt ook in Nederland gevierd. Nederland heeft in 2016 het VN-verdrag handicap ingevoerd. Hiermee werd een flinke stap gezet om de mensenrechten van mensen met een beperking te bevorderen. Maar dit verdrag geldt niet voor álle inwoners van Nederland. In de bijzondere gemeenten Bonaire, St. Eustatius (Statia) en Saba is het verdrag namelijk nog niet ingevoerd.
decoratief.

Op dit moment wordt er gewerkt aan de voorbereidingen om het VN-verdrag handicap ook in Caribisch Nederland in te voeren. In Europees Nederland is weinig bekend over de situatie op de BES-eilanden. Daarom geven we in het kader van wereld gehandicapten dag in dit artikel enkele mensen van de eilanden het woord.

Gebrek aan uitwisseling van kennis

Mimoun Himmit woont en werkt op Bonaire. Hij gebruikt zelf een rolstoel en handbike, dus is ervaringsdeskundig. Samen met Marieke Knol heeft hij een verkenning geschreven in opdracht van het ministerie van VWS over de voorwaarden om het VN-verdrag handicap ook op de BES-eilanden te laten gelden.

“Mensen met een beperking hebben het heel zwaar op de eilanden”, zegt Mimoun. Er is een gebrek aan organisaties die mensen met een beperking verenigen, waardoor er geen informatie en kennis met elkaar wordt uitgewisseld. “Dat is juist heel erg hard nodig, zodat mensen met een beperking elkaar kunnen steunen, informeren en versterken.”

Werken aan praktische zaken

Artie de Vries is bestuurslid van MIVABO, het gehandicaptenplatform op Bonaire. MIVABO zet zich in voor ouderen en mensen met een beperking op Bonaire. Er is zoveel armoede en achterstand op het eiland, dat ze vooral werken aan praktische zaken. De Vries: “Veel mensen hebben nog daken van gras. Gedurende het regenseizoen valt er zo veel regen, dat deze daken lekken. Een paar pannetjes neerzetten is niet genoeg, het water stroomt dwars door het dak heen. Dat is een gevaarlijke situatie voor ouderen, of mensen met een beperking omdat de vloer dan zo nat wordt dat ze makkelijk kunnen vallen.” Artie werkt hard om de daken van deze mensen te repareren.

Meer bewustwording nodig onder Bonairianen

MIVABO werkt ook aan bewustzijn onder Bonairianen over het hebben van een beperking, lobbyen ze voor een modern gehandicaptenbeleid en voorzien ze Bonairianen met een beperking van relevante informatie. Maar het is wel veel voor het kleine MIVABO, met een bestuur van 3 personen. De Vries: “Op de eilanden wordt vrijwel geen vrijwilligerswerk gedaan. De meeste mensen zijn druk met overleven, vaak zijn er wel twee of drie banen nodig om een beetje van rond te kunnen komen. Dan ben je niet slim bezig als je vrijwilligerswerk gaat doen terwijl je die uren ook betaald zou kunnen werken.” Het organiseren van ervaringsdeskundigheid, een belangrijke voorwaarde voor het invoeren van het VN-verdrag handicap is dan ook een uitdaging. Een goed voorbeeld is de opleiding tot ervaringsdeskundige die op dit moment wordt gegeven op Curaçao voor professionals uit het hele Caribisch gebied. Dit is belangrijk omdat gewerkt wordt aan destigmatisering en herstel.

Rijden in een rolstoel op straat gevaarlijk

Iona Houtman woont op St. Eustatius (Statia). Zij maakt gebruik van een elektrische rolstoel en woont in een verpleeghuis. Houtman heeft hoge verwachtingen van het VN-verdrag Handicap: “we krijgen meer rechten om dingen te doen, om deel te nemen.” Door gebrek aan informatie gaat er nog wel eens wat mis. Zo werd haar door een politieagent verteld dat ze niet op straat mocht rijden met haar rolstoel. Op de eilanden zijn vrijwel geen trottoirs, dus als mensen met een rolstoel niet op de straat mogen, dan moeten ze thuisblijven. “We horen wel op de weg, want we zijn ook mensen. Wil je dan dat we in huis blijven en zieker en zieker worden en sterven?!”

Ook op Bonaire zijn geen trottoirs. De situatie voor mensen in een rolstoel of scootmobiel op de straten is gevaarlijk. Vooral omdat de staat van de wegen erg slecht is. Om gaten in de weg te ontwijken moet je vaak midden op de weg of zelfs aan de verkeerde kant rijden. En in een rolstoel of scootmobiel ben je dan heel kwetsbaar.

Iona Houtman doet een belangrijke oproep aan iedereen die in gunstiger omstandigheden leeft: “Ik zou jullie graag voor ons hier op Saba, Statia en Bonaire willen zien vechten. Voor onze rechten als mensen met een beperking.”

VN-verdrag belangrijk voor bewustwording

Himmit: “het VN-verdrag handicap is belangrijk omdat het zorgt voor bewustwording bij mensen met en zonder beperking. Een stukje emancipatie aan alle kanten is echt nodig om de rechten van mensen met een beperking te waarborgen.”
Ieder(in) is en blijft in contact met mensen met een beperking op de eilanden.

Bekijk de documentaire over mensen met een beperking op de BES eilanden op hofikultural.com.

Lees ook ons artikel over Rechten van mensen met een beperking op de BES-eilanden.

Deel dit bericht

Meer nieuws over