"Je bent sowieso volwaardig mens. Dit is een van de heldere visie-uitspraken die Teun Dekker, directeur van basisschool De Kroevendonk, doet in de nieuwe film van Ieder(in), Op weg naar inclusief onderwijs. Met de nieuwe film wil Ieder(in) binnen de onderwijswereld discussie, nieuwsgierigheid en - niet in de laatste plaats - enthousiasme aanwakkeren voor de ontwikkeling van een echt inclusief onderwijssysteem in Nederland.
Twee kinderen, waarvan één met het syndroom van down en de ander zonder zichtbare beperking, werken samen aan een experiment op school.

De Kroevendonk kiest voor inclusief onderwijs. In de film legt Dekker uit waarom. En ook basisschool Het Rondeel maakt deze keuze. Zij zetten co-teaching in.

Nieuwsgierig?

De film is gepresenteerd op het congres De Staat van het Onderwijs (11 april) tijdens een deelsessie van Ieder(in), met medewerking van hoogleraar Dolf van Veen en schooldirecteur Teun Dekker. Van Veen en Dekker zijn bevlogen en overtuigd voorstanders van inclusief onderwijs.

Afslag gemist

Er zijn in Nederland nog te weinig (voor)beelden van inclusief onderwijs, meent Van Veen. In andere landen, zoals Finland, Zweden, Oostenrijk en Schotland, zijn ze veel verder. Van Veen, We hebben ergens een afslag gemist. Nog grote groepen kinderen krijgen gesegregeerd onderwijs.

Samen

Van Veen en Dekker benadrukken allebei dat de ontwikkeling van een inclusief onderwijssysteem in Nederland alleen met samenwerking tot stand kan komen. Dekker, Je moet het samen doen. Betrek je team, betrek de gemeente, betrek de ouders en betrek ook – niet op de laatste plaats – de kinderen.

Te weinig meters

Om rond inclusief onderwijs samenwerking tussen schoolbesturen goed van de grond te krijgen, lanceert Van Veen binnenkort een platform voor schoolbesturen en samenwerkingsverbanden. Van Veen kan en wil niet wachten, We maken te weinig meters.

Begin

Voor Dekker is het klip en klaar, Het begint met visie. Hoe kijken we naar kinderen? En wat vinden we goed onderwijs? Ga daarover met elkaar in gesprek en laat je niet remmen door beleid of door de vraag wat het kost. Ga eerst op zoek naar wat er nodig is om inclusief onderwijs te laten slagen.

Terug naar Home

Deel dit bericht

Meer nieuws over