Bij noodsituaties zoals een grote brand of een terroristische aanslag alarmeert de overheid ons via NL-Alert. Met de lancering van een NL-Alert app wordt NL-Alert beter toegankelijk voor mensen met een beperking.
Blinde persoon maakt een geconcentreerde indruk. Hij houdt een telefoon bij zijn oor om met een toegankelijke app te werken.

Alarmmiddel NL-AlertIcoon van een mobiele telefoon met het logo van NL-Alert erop. Daaronder de tekst: download nu de NL-Alert app.

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid. Op je mobiele telefoon ontvang je een berichtje wanneer je in de buurt van gevaar bent, bijvoorbeeld bij een grote brand, extreem weer of een terroristische aanslag. In het NL-Alert bericht staat informatie over de noodsituatie en wat je moet doen. Bijvoorbeeld ramen en deuren sluiten en de rampenzenders inschakelen. Naast een NL-Alert kunnen mensen worden gealarmeerd via sirenes, rampenzenders, digitale reclameborden, websites en sociale media van landelijke en lokale overheden.

Ervaringsdeskundigen betrokken bij ontwikkeling NL-Alert app

En vanaf deze maand kan je ook NL-Alert ontvangen via een app op je mobiele telefoon. Met deze app kunnen mensen vlakbij de grens met België of Duitsland en mensen met een auditieve of visuele beperking beter en toegankelijker worden gealarmeerd. Toegankelijke functies in de NL-Alert app zijn bijvoorbeeld:

Voor doven en slechthorenden: bij een melding kan je telefoon lichtflitsen geven en je kunt NL-Alert berichten teruglezen in de app.

Voor blinden en slechtzienden: je kunt de melding terugluisteren, de app heeft een voorleesfunctie en een zoomfunctie, je kunt contrast vergroten en donkere modus inschakelen.

Om beter toegankelijke waarschuwingen over noodsituaties van de overheid te krijgen, moet je de nieuwe NL-Alert app installeren op je mobiele telefoon. Je kan de NL-Alert app gratis downloaden in de Apple App Store en Google Play Store.

Ieder(in) is samen met (belangenorganisaties van) mensen met een beperking vanaf het begin bij de ontwikkeling van NL-Alert app betrokken. We gaven tips over digitale toegankelijkheid en ervaringsdeskundigen van verschillende groepen mensen met een beperking deelden hun wensen en feedback met de ontwikkelaars.

Meer informatie 

Deel dit bericht