Op 4 juli overhandigen studenten- en scholierenorganisaties samen met Ieder(in) een manifest aan de Vaste Kamercommissie van onderwijs. Daarin vragen ze de politiek om stilteruimtes binnen onderwijsinstellingen mogelijk te maken. Deze stilteruimtes zijn voor een hele diverse groep studenten van groot belang.
decoratief

Om mee te kunnen doen en jezelf te kunnen zijn

Scholieren en studenten brengen veel tijd door op de onderwijsinstelling. Deels in de les of college, maar daarnaast komen ze er ook voor zelfstudie en voor overleg en samenwerking met medestudenten. Het is belangrijk dat alle studenten zich welkom voelen op school. Een stilte- of rustruimte is voor een grote groep studenten een voorwaarde om mee te kunnen doen en om zichzelf te kunnen zijn op de onderwijsinstelling. Dit geldt onder meer voor neurodivergente studenten – met bijvoorbeeld autisme of een psychische aandoening – voor religieuze studenten en studenten met een beperking of chronische aandoening. Verder kunnen ook medewerkers van onderwijsinstellingen er bij baat bij hebben.

Rustige plekken ontbreken nu

Dat er nu een groot gebrek aan goede stilteruimtes is, bleek vorig jaar nog uit de meedenksessie voor neurodivergente studenten. Een studente zei bijvoorbeeld: “Ik mis een rustige plek in de universiteit waar ik kan studeren, en waar ook gegeten kan worden. Soms heb ik behoefte om even alleen te zijn. Nu doe ik dat door naar het toilet te gaan”.

Een andere student vertelde: “Ik heb altijd al een prikkelvrije ruimte gemist om even niets te doen en even in stilte te zitten. Nu heb ik geleerd welk gebouw fijn is om stil te zitten, maar vaak kom je dan nog mensen tegen. Dan ben je soms een half uur aan het zoeken naar een geschikte plek. Ook kunnen de lichten niet overal uit. Dat zou helpen om de prikkels te verminderen.”

Ook studenten met een energiebeperking of (chronische) pijnklachten hebben veel baat bij een plek op school om tot rust te komen. De mogelijkheid om zo’n ruimte af te kunnen sluiten is daarbij van belang, zodat je niet gestoord wordt en voldoende privacy hebt. Ook een wastafel is daarbij noodzakelijk, zowel voor religieuze wassing als voor het hygiënisch toedienen van medicatie.

Vindbaar en laagdrempelig

Ook de vindbaarheid van deze ruimtes verdient meer aandacht, geven studenten aan. Het is belangrijk dat helder staat aangegeven waar stilte- of rustruimtes zich bevinden, en hoe je er gebruik van kunt maken. Bijvoorbeeld door te reserveren of met een lampje ‘bezet’ boven de deur. Gebruik maken van een stilteruimte moet daarbij laagdrempelig zijn. Aantonen dat je een beperking hebt als voorwaarde voor gebruik past daar niet bij.

Manifest

De studenten- en scholierenorganisaties die samen met Ieder(in) op 4 juli het manifest aanbieden zijn: LSVb, ISO, JOBmbo, LAKS, STIP en MSA. Onderaan dit artikel vind je het volledige manifest.

Deel dit bericht

Meer nieuws over