Veel mensen kunnen niet meekomen met de digitale wereld. Tot 4,5 miljoen mensen bereikt de Rijksoverheid digitaal niet. Bijvoorbeeld omdat mensen niet beschikken over digitale middelen of over digitale vaardigheden. Wij zetten ons daarom in voor digitale toegankelijkheid en inclusieve dienstverlening.
Volwassen man in een rolstoel met een tablet op schoot. De man heeft een geconcentreerde blik en gespannen vingers waarmee hij de tablet bedient. Hij heeft een lichte huidskleur, is kalend en draagt een licht grijs overhemd.

Op donderdagavond 27 juni spraken wij met de Vaste Tweede Kamercommissie Digitale Zaken. Wouter Bolier, beleidsmedewerker toegankelijkheid, sprak namens Ieder(in) samen met andere (ervarings)deskundigen met Tweede Kamerleden over digitale toegankelijkheid tijdens een rondetafelgesprek.

Ieder(in) deelde hier drie punten waarop digitale ongelijkheid groot is:

  1. Kom met wetgeving voor digitale toegankelijkheid voor de domeinen Onderwijs en Zorg. Dat is op dit moment nog niet wettelijk geregeld.
  2. Vaak zijn mensen alleen verantwoordelijk voor een schakeltje in een keten van overheidsdienstverlening. Maak daarom mensen verantwoordelijk voor ketens van overheidsdienstverlening.
  3. Dienstverlening wordt steeds vaker alleen digitaal aangeboden. Er moeten altijd niet-digitale en analoge alternatieven beschikbaar zijn voor wie geen digitale vaardigheden of middelen heeft.

Bekijk onze inbreng door Wouter Bolier tijdens het Rondetafelgesprek Digitale inclusie van 27 juni 2024.

In gesprek met Kamerleden

Na de inleidingen van de (ervarings)deskundigen, gingen Kamerleden met hen in gesprek. Je kunt het hele rondetafelgesprek terugkijken en luisteren via de website van de Tweede Kamer. Het blok over digitale toegankelijkheid begint vanaf 19:00 uur.

Ieder(in) en digitale toegankelijkheid

Ieder(in) zet zich samen met haar leden in voor digitale toegankelijkheid, bijvoorbeeld in een Gebruikersnetwerk Digitale Inclusie. Daarnaast houden meerdere beleidsmedewerkers zich met dit onderwerp bezig; net als Wouter bespreken zij digitale toegankelijkheid met bijvoorbeeld overheidsambtenaren en de politiek. Over de lobby voor meer en betere digitale toegankelijkheid berichten we regelmatig op onze website.

Deel dit bericht