De Minister van Justitie en Veiligheid wil in 2025 stoppen met alarmsirenes die je hoort wanneer er een natuurramp, brand of ander gevaar is. De nieuwe NL-Alert app gaat de sirenes vervangen. Ieder(in) roept nu de Tweede Kamer en de minister op om niet te stoppen met het Waarschuwings- en Alarmsysteem (WAS) totdat er een goed toegankelijk alternatief beschikbaar is.
Alarmsirene tegen een blauwe lucht. De sirene bestaat uit drie grote op elkaar gestapelde witte schijven op een ijzeren paal.

4,5 miljoen mensen niet gealarmeerd

Er is een grote groep mensen die niet digitaal vaardig is, die vaardigheden (tijdelijk) verliest of niet beschikt over een geschikte smartphone. De Rijksoverheid schat zelf dat 4,5 miljoen mensen niet voldoende digitale vaardigheden hebben. Stoppen met het WAS kan dus betekenen dat tot 4,5 miljoen mensen niet tijdig gealarmeerd kunnen worden voor een crisissituatie of gevaar.

VN-verdrag Handicap

In het VN-verdrag Handicap staat in artikel 11 de verplichting van overheden om ‘alle nodige maatregelen te nemen om de bescherming en veiligheid van personen met een handicap in risicovolle situaties te waarborgen.’ Volgens Ieder(in) betekent het stoppen met WAS zonder een toegankelijk alternatief, dat de Nederlandse regering de verplichtingen van artikel 11 van het VN-verdrag Handicap niet nakomt. Daarom vraagt Ieder(in) aan de Tweede Kamer en de Minister om niet met WAS te stoppen totdat er een goed en toegankelijk alternatief beschikbaar is. Lees onze brief aan de Tweede Kamer hieronder.

Lees hieronder de brief.

Meer informatie:

Deel dit bericht