Gemeenten moeten bij aanvragen voor jeugdhulp zorgen dat die deskundig en zorgvuldig worden behandeld. Waar nodig moeten ze de juiste expertise inschakelen, zo oordeelt de Centrale Raad van Beroep, de hoogste bestuursrechter.

De Centrale Raad van Beroep deed deze week uitspraak in een rechtszaak die speelde in de Overijsselse gemeente Steenwijkerland. Dit vonnis heeft grote invloed op de manier waarop andere gemeenten met aanvragen voor jeugdhulp moeten omgaan.

Begeleiding

Steenwijkerland ging in de fout met de aanvraag voor begeleiding van een meisje met psychische problemen. Onder de afgeschafte AWBZ kreeg zij wekelijks de noodzakelijke begeleiding. Toen de hulpverlening met de decentralisatie overging naar de gemeente, besliste de gemeente dat de moeder voortaan die begeleiding voortaan zelf moest geven.

De gemeente ging daarbij af op het advies van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Maar dat CJG was niet deskundig genoeg om dat goed te beoordelen, constateert de bestuursrechter. De gemeente moet nu eerst deskundigen naar de aanvraag laten kijken om vervolgens een nieuwe beslissing te nemen.

De uitspraak heeft gevolgen voor andere gemeenten: ook zij moeten aanvragen jeugdhulp zorgvuldig en deskundig beoordelen.

Lees hier de hele uitspraak

Terug naar Home

Deel dit bericht

Meer nieuws over