De kennismaking met chronisch zieken is een onderdeel van de praktijkcursus voor tweedejaars geneeskundestudenten. Het VU Medisch Centrum verwacht van zijn toekomstig artsen dat ze weten hoe een patiënt haar gang maakt door de gezondheidszorg. Bij patiënten met een chronische ziekte ziet deze gang er vaak ingewikkeld uit. Door de persoonlijke verhalen van patiënten te horen, krijgen de aankomende artsen direct mee wat het betekent om een chronische ziekte te hebben.
Indrukwekkende verhalen
Marije de Jager van de Vereniging van Ehlers-Danlos patiënten, die de bijeenkomst mede organiseerde, was één van de mensen die haar persoonlijk verhaal deed. Ze merkte dat het veel indruk maakte, Een student kwam naar me toe en zei: ik heb in een half uur meer van jou geleerd dan van twee jaar studeren. Ze wil de jongeren vooral duidelijk maken dat het contact met een chronische patiënt heel anders is dan met iemand die uiteindelijk geneest., Een chronische ziekte houdt niet op bij de diagnose, maar komt neer op een levenlang doorzetten. Ik wil de artsen vooral het inzicht meegeven dat ze in zo‚ n situatie niet alles kunnen weten -vaak heeft de patiënt zelf meer kennis van de ziekte – en dat het OK is om dat toe te geven. Dat maakt een open gesprek mogelijk over wat vervolgens te doen of te laten.
Kentering
Het belang van deze manier van studenten voorlichten is voor Marije glashelder., Ik werk al jaren mee aan deze bijeenkomsten en ik zie echt een kentering in hoe de studenten in het contact staan. Ze zijn veel beter in staat tot begrip en meedenken dan veel oudere artsen. Dat geeft hoop voor de toekomst.
Ieder(in) dankt alle lidorganisaties die hebben meegewerkt en hopen volgend jaar samen weer een waardevolle bijeenkomst te organiseren.