Ieder(in) organiseert samen met Zorgorganisatie Cello woensdag 23 april de eerste, Dementietafel‚ in Noord-Brabant (Vught). De bijeenkomst is voor familieleden, mantelzorgers en hulpverleners van mensen met een verstandelijk beperking die dementie hebben of daarvan de eerste signalen vertonen.

Tijdens de Dementietafel kunnen familieleden, mantelzorgers en hulpverleners elkaar ontmoeten en ervaringen en kennis uitwisselen. Na de eerste Dementietafel is het mogelijk elkaar regelmatig te blijven ontmoeten tijdens vervolg-Dementietafels.

Ontspannen

De bijeenkomst zal een ontspannen en open sfeer hebben. Dat maakt het prettig om elkaar vaker op deze manier te ontmoeten. Met de Dementietafel wil Ieder(in) ervoor zorgen dat de zorg en ondersteuning voor mensen met een verstandelijke beperking en dementie verbetert, en daarmee ook de kwaliteit van hun leven.

Steeds ouder

Mensen met een verstandelijke beperking worden steeds ouder. De kans dat zij (gaan) dementeren wordt steeds groter. Er bestaat behoefte onder familieleden en mantelzorgers om in gesprek met anderen hun ervaringen met de zorg voor hun kind of familielid te delen. Hulpverleners kunnen hun inmiddels opgedane kennis op het gebied van zorg en ondersteuning verspreiden en leren van vragen en ervaringen van familieleden.

Langer thuis

Het gaat hierbij niet alleen om mensen die in een woonvoorziening wonen. Steeds meer mensen wonen zelfstandig in de wijk, of langer bij hun familie thuis. In het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is het belangrijk dat voor deze mensen goede opvang, zorg en ondersteuning voorhanden is.

  • ‚ Mijn zus met Down syndroom kreeg vanaf haar veertigste allerlei, kwaaltjes‚ : slecht zien, snel moe, dingen vergeten, bozig. Het was moeilijk om de diagnose dementie te stellen, omdat niet duidelijk was waar de ontwikkeling van kwaaltjes precies bij hoorden, bij Downsyndroom of bij dementie. Inmiddels vallen steeds meer lichamelijke functies uit bij mijn zus. Ik kan niets anders doen dan er voor haar zijn. Ik zit in een soort van rouwproces en heb erg de behoefte om te horen hoe andere mensen met zoiets omgaan.
  • ‚ Ik werk op een speciale woonvoorziening voor mensen met een beperking die dementeren. Wij hebben nauw contact met de familie van onze bewoners. Ook al wonen de mensen hier al heel lang en zorgen we ook al heel lang voor hen. Als mensen dementeren, vinden zij het prettig om dingen van vroeger bij zich te hebben. En wie weet nu beter wat zij vroeger hebben ervaren dan de familie. We willen er ook zijn voor de familie, omdat het voor hen ook een moeilijk proces is. Ik merk dat in het contact met de familie we veel van elkaar kunnen leren.

Aanmelden

De eerste Dementietafel in Vught wordt vooral georganiseerd voor mensen die aan zorginstelling Cello zijn verbonden. De bijeenkomst vindt plaats in Café Hart van Bergen, Cingel 1 in Vught. De bijeenkomst is van 19.00 tot 21.30 uur. Aan de hand van uitleg over het thema en een film wordt in een ontspannen sfeer gepraat over zorgen voor iemand met een verstandelijke beperking en dementie.

Ook een Dementietafel bij u in de buurt?

Wilt u meer weten over de Dementietafel in Vught of wilt u weten of er bij u in de buurt ook een Dementietafel georganiseerd wordt? Neem contact op met Sandra Overbeek, 06 460 25 964, dementietafel@iederin.nl

Meer nieuws voor Leden (u gaat naar Leden)
Terug naar Home

Deel dit bericht

Meer nieuws over