Meer aandacht voor ervaringsdeskundigheid
Evenals het Kwaliteitskader gaat het Kwaliteitskompas Gehandicaptenzorg over goede zorg voor mensen met een langdurige beperking. Het kader geeft duidelijkheid over kwaliteit van bestaan en regie over het eigen leven. Vergeleken met het Kwaliteitskader is het Kwaliteitskompas minder instrumenteel, sluit het beter aan op de praktijk en is er meer aandacht voor ervaringsdeskundigheid. Daarbij is er aandacht voor het sociaal netwerk van mensen met een beperking, bijvoorbeeld de kennis die hun verwanten opdoen.
Wat is goede zorg?
De veranderingen zijn ingegeven door de input van ervaringsdeskundigen en hun naasten. Tijdens een bijeenkomst in maart jongstleden, georganiseerd door VGN, praatten zij mee over wat goede zorg voor hen betekent. Zorginstituut Nederland heeft recent definitief groen licht gegeven voor het Kwaliteitskompas en het meteen opgenomen in zijn kwaliteitsregister. Het Kwaliteitskompas Gehandicaptenzorg wordt op 1 januari 2023 in gebruik genomen tot aan 2028.
Roadshow
Direct na de lancering is er een roadshow van start gegaan. Tot aan de zomer van 2023 worden (zorg)organisaties bezocht om toelichting te geven op de inhoud, de ambities en de toepassing. De werkgroep die heeft gebouwd aan het Kwaliteitskompas zal in gesprek gaan met zorgprofessionals, kwaliteitsfunctionarissen, bestuurders, mensen met een beperking, hun netwerk en andere betrokken partijen bij de zorg en ondersteuning aan mensen met een beperking.
Meer informatie
Het volledige kwaliteitskompas is volledig te lezen en te downloaden.
VGN-medewerker Caron Landzaat overhandigde het Kwaliteitskompas Gehandicaptenzorg 2023-2028 aan minister Conny Helder van Langdurige Zorg en Sport. Dat filmpje kun je hier bekijken.
Uit ons netwerk
Af en toe plaatsen we op onze website nieuws van organisaties of personen waarmee wij intensief samenwerken of warm contact hebben. Dit nieuws sluit altijd sterk aan bij onze eigen activiteiten en doelstellingen.