Voor ruim 34.000 Hagenaars is de blindegeleidelijn een onmisbaar hulpmiddel om zich door de stad te verplaatsen. Voorall, de belangenorganisatie voor Hagenaars met een beperking, deed onderzoek naar de geleidelijnen in Den Haag. De uitkomsten zijn aangeboden aan de gemeente. Leo Dijk van Voorall: ‘Een geleidelijn is voor mij een gids naar de wereld.’

Wethouder Bredemeijer van Onderwijs, Sport en Buitenruimte ontving het advies uit handen van Leo Dijk, zelf blind en dagelijks gebruiker van blindegeleidelijnen om zich te oriënteren. Dijk: “Een geleidelijn is voor mij een gids naar de wereld en geeft een stuk vertrouwen om goed de weg te kunnen vinden. Daarom is het ook belangrijk dat er geen fietsen of andere obstakels op staan. Dus: houd de lijn vrij!”

Bij zebrapaden en ziekenhuizen moet het beter

Uit het onderzoek dat Voorall samen met diverse ervaringsdeskundigen deed, bleek dat de geleidelijnen bij de tramhaltes goed geregeld zijn. Maar verbeteringen zijn op een aantal plaatsen absoluut nodig, bijvoorbeeld bij zebrapaden en bij ziekenhuizen. Ook blijken de RandstadRailhaltes onvindbaar voor mensen die niet kunnen zien. De gemeenteraad drong aan op dit onderzoek. Gelukkig is er ook budget beschikbaar, zodat het mogelijk is om knelpunten die beschreven zijn in het rapport op korte termijn aan te pakken.

Download vanaf de website van Voorall het volledige advies.
Voorall voor Hagenaars met een beperking is lid van Ieder(in).

Deel dit bericht

Ook lid worden van Ieder(in)?