Na ratificatie van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking hebben gemeenten er een belangrijke maatschappelijke opdracht bij gekregen: zij moeten ervoor zorgen dat alle inwoners kunnen meedoen. Belangenbehartigers en leden van adviesraden hebben veel vragen over de lokale uitvoering van het VN-verdrag. De nieuwe brochure ‘VN-verdrag lokaal’ geeft antwoord.

Hoe krijg ik het VN-verdrag op de politieke agenda van mijn gemeente? Gemeenten moeten een lokale inclusie agenda opstellen. Wat is dat precies? En hoe weet ik of mijn gemeente aan de wettelijke verplichting voldoet? Hoe pakken ze het in andere gemeenten aan? De brochure geeft antwoord onder meer deze vragen.

Verplichtingen gemeente
Gemeenten moeten aan de slag met het VN-verdrag. Ze moeten een plan opstellen waarin ze duidelijk maken wat zij voor mensen met een beperking gaan doen. En gemeenten zijn ook wettelijk verplicht om inwoners met een beperking hierbij te betrekken en met hen in gesprek gaan.

Aanspreken
Burgers, belangenbehartigers en leden van adviesraden kunnen gemeenten aanspreken op die verplichtingen. De brochure geeft daarom ook tips over hoe je met je gemeente het gesprek kunt beginnen over gezamenlijke uitvoering van het VN-verdrag.

Meer over het VN-verdrag (u gaat naar Thema’s)
Terug naar Home

Deel dit bericht

Meer nieuws over