Vanaf 25 september vervalt de verplichte anderhalvemeter-afstandsregel. Dit gebeurt onder allerlei voorwaarden, zoals het gebruik van een coronatoegangsbewijs. Hieronder informatie over het coronatoegangsbewijs en waar je terecht kunt voor hulp en ondersteuning bij het gebruik van de CoronaCheck-app en de QR code van het coronatoegangsbewijs.

Coronatoegangsbewijs, wat is het?

Een coronatoegangsbewijs is een negatieve testuitslag óf een vaccinatiebewijs óf een bewijs dat je bent hersteld van corona. Het coronatoegangsbewijs wordt vanaf 25 september aanstaande ingezet op die locaties waar het door het loslaten van de verplichte anderhalve meter afstand drukker wordt, zoals horeca, theaters en evenementen.

Niet toegankelijk genoeg

Niet voor iedereen is het regelen van een coronatoegangsbewijs makkelijk of vanzelfsprekend. Voor veel mensen zijn de digitale toepassingen niet toegankelijk. Rond de 2,5 miljoen Nederlanders vinden het moeilijk om te werken met digitale apparaten, zoals een computer, smartphone of tablet. Zo’n 1,2 miljoen Nederlanders hebben nog nooit internet gebruikt. Voor deze groep mensen is het lastig om zelf het coronatoegangsbewijs te regelen. Ieder(in) heeft herhaaldelijk en met klem om oplossingen gevraagd voor de toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van het coronatoegangsbewijs.

Hoe het coronabewijs regelen?

Hieronder een kort overzicht van mogelijke oplossingen of ondersteuning als je problemen hebt bij het verkrijgen van het coronabewijs.

  • Zelf geen DigiD, smartphone of computer met printer?

Dan kan in sommige gevallen een coronabewijs op papier thuisgestuurd worden. Bel hiervoor naar de CoronaCheck helpdesk op 0800-1421 en vraag naar de mogelijkheden.

  • Liever een coronabewijs printen

In sommige gevallen wil je liever een papieren QR-code uitprinten. Bijvoorbeeld als je geen smartphone hebt. Ga naar www.coronacheck.nl/print en volg de stappen.

  • Je hebt al een papieren coronabewijs, van bijvoorbeeld een andere zorgverlener gekregen, en je wilt dit in de app zetten

Een papieren coronabewijs kan toegevoegd worden in de CoronaCheck-app. Zo kun je het bewijs ook op de telefoon gebruiken. Dat werkt als volgt: open de CoronaCheck-app, ga naar het menu en klik op ‘Papieren bewijs toevoegen’. Volg de stappen in de app.

  • Zelf regelen met fysieke hulp

Mocht je het liever zelf ergens anders willen regelen, dan kun je ook fysiek terecht bij één van de Informatiepunten Digitale Overheid.

Handige informatie

Vragen over de CoronaCheck app? Bekijk de FAQ of bel de CoronaCheck Helpdesk op 0800-1421
Steffie legt de corona-check app makkelijk uit. Steffie-filmpje CoronaCheck.
Lukt het niet online? Bel de DigiHulplijn op 0800-1508
Veilig digital zaken (laten) regelen voor (door) een ander? Kijk op: DigiD | Machtigen
Hulp bij het zakendoen met de overheid? Check de Regelhulp van VWS.

Wat is de laatste stand van zaken rondom de coronamaatregelen?

Lees ook: Coronadebat: mensen moeten zichzelf kunnen beschermen, voorkom uitsluiting – Iederin

Deel dit bericht