Ben of wil jij actief zijn in de lokale politiek? En wil je meer invloed hebben in jouw gemeente(politiek), bijvoorbeeld als het gaat om toegankelijkheid en inclusie? Om je hierbij te helpen organiseert Ieder(in) in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen zes focusgroep bijeenkomsten.

Doel?

Doel van de focusgroep is om jou als deelnemer te leren hoe je invloed kunt hebben op de (lokale) politiek. In de focusgroep leer je wat jij kunt doen om te zorgen dat jouw gemeente inclusiever en toegankelijker wordt voor mensen met een beperking. Je leert hoe je op verschillende manieren de lokale politiek en het gemeentelijk beleid kunt beïnvloeden.

Voor wie?

Ben je lokaal politiek actief of wil je politiek actief worden? Ben je een lokale belangenbehartiger of actief voor een lokaal gehandicaptenplatform? En wil je meer impact maken met jouw verhaal en inbreng bij de gemeente(raad)? Meld je dan aan en doe mee aan onze focusgroep gemeenteraadsverkiezingen 2022!

Doelgroep focusgroep – harde kern en flexibele schil

Voor de focusgroep zijn we opzoek naar vaste deelnemers die aan (bijna) alle focusgroep bijeenkomsten deelnemen. Je behoort dan tot de ‘harde kern’. Daarnaast zoeken we deelnemers die niet aan alle, maar aan een of meerdere bijeenkomsten deelnemen, afhankelijk van het thema van de focusgroep. De ‘flexibele schil’.

Doelgroep: mensen met en zonder een beperking die politiek actief zijn of willen worden en lokale belangenbehartigers / gehandicaptenplatforms die zich in willen zetten voor meer inclusie en toegankelijkheid in de eigen gemeente.

Vragen deelnemers centraal

Vragen van deelnemers worden in focusgroepen thematisch behandeld. Bijvoorbeeld een vraag over gebruik van sociale media komt dan in die themabijeenkomst aan de orde. Deelnemers kunnen aan een gastspreker of (ervarings)deskundige vragen stellen. Vragen over een thema dat niet wordt behandeld in een focusgroep, kun je apart aan ons stellen.

Wanneer?

Alle zes bijeenkomsten zijn online via Zoom op iedere eerste woensdagavond van de maand van 19.00 tot 21.00 uur.

Aanmelden

Via dit inschrijfformulier kun je je aanmelden voor één of meer focusgroepen.

Bijeenkomsten op data en de thema’s

 • Focusgroep 1
  1 september: Meedoen aan lokale politiek
  Hoe kom je als lokale belangenbehartiger in contact met lokale politici? Hoe kun je als individueel lid van een politieke partij de lokale politiek beïnvloeden? Hoe schrijf je een amendement of motie voor een verkiezingsprogramma? Hoe netwerk je?
 • Focusgroep 2
  6 oktober: Toegankelijke verkiezingen
  Toegankelijke stemlokalen en een toegankelijk stemproces. Hoe zorg je voor voldoende toegankelijke stemlokalen in jouw gemeente? En wat kun je doen voor toegankelijke en begrijpelijke informatie over verkiezingen?
 • Focusgroep 3
  3 november: Hoe werkt een gemeenteraad?
  Wat zijn de processen? Waar liggen kansen op beïnvloeding? Wanneer en hoe spreek je in?
 • Focusgroep 4
  1 december: Politiek in Sociale Media
  Hoe gebruik je sociale media om in contact te komen met politici? Hoe kan je sociale media inzetten om (lokale) politiek te beïnvloeden?
 • Focusgroep 5
  5 januari: #2MiljoenStemmen
  Hoe gebruik je de online campagne #2MiljoenStemmen in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen?
 • Focusgroep 6
  2 februari: Samenwerking met lokale politiek
  Hoe werk je succesvol samen met lokale politieke partijen en de gemeenteraad na de gemeenteraadsverkiezingen?

 

Deel dit bericht