Op woensdag 23 mei zijn de Europese verkiezingen. Het recht om te stemmen is het fundament van onze democratie. Daarom mag niemand belemmeringen ervaren bij de verkiezingen. Iedere Nederlander boven de 18 jaar mag stemmen. Vanaf dit jaar moeten stemlokalen volledig toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. We zetten alles wat u moet weten op een rij.

Zelfstandig stemmen voor mensen met visuele beperking

In 11 gemeentes kunnen mensen met een visuele beperking zelfstandig stemmen. Dit gebeurt met behulp van een mal met audio-ondersteuning. Ook voor kiezers die niet in één van deze gemeentes wonen is het mogelijk om in één van deze gemeentes een stem uit te brengen. Hiervoor is een kiezerspas nodig uit de eigen gemeente. Hoe je dit precies moet doen lees je op de website van de Oogvereniging.

Begrijpelijk stemproces

Kiezers met een verstandelijke beperking krijgen volgens de huidige kieswet geen hulp in het stemhokje. Buiten het stemhokje kan wel hulp en uitleg worden verschaft aan mensen met een (licht) verstandelijke beperking. In veel gemeenten of zorgorganisatie ’s wordt hier in aanloop naar de verkiezingen extra aandacht aan besteed. Ook kunnen mensen voor informatie terecht op de website Stemjijook.nu. Er wordt wel een wet voorbereid die early voting in de toekomst mogelijk moet gaan maken.

Meldpunt Onbeperkt Stemmen

Het meldpunt Onbeperkt Stemmen van het College voor de Rechten van de Mens is ook voor de Europese verkiezingen geopend. Hoe is het met de toegankelijkheid van een stemlokaal en is het stemformulier goed te gebruiken? Deel je ervaring via het meldpunt. Het meldpunt is niet alleen bedoeld voor ervaringen op de dag van de verkiezingen. Ook ontvangt het College ook graag meldingen over hoe het voorbereiden op de het stemmen is gegaan. Was het verkiezingsprogramma bijvoorbeeld goed toegankelijk? Zowel positieve als negatieve ervaringen kunnen worden gedeeld bij het meldpunt. Een melding kan anoniem worden ingediend.

Lokaal aan de slag

Als het college van B en W niet aan de toegankelijkheidseis kan voldoen, moet de gemeenteraad worden geïnformeerd. Als lokale belangenbehartiger kun je aandacht vragen voor de toegankelijkheid van het stemproces. Denk hierbij aan de toegankelijkheid van bijeenkomsten, verkiezingsinformatie en de toegankelijkheid van de verkiezingen zelf (stembiljetten, stemmen, stembureau). Vraag hoe dit in jouw gemeente is geregeld.

Toegankelijkheid beoordelen

Het ministerie van Binnenlandse Zaken, VNG, NVVB (vereniging burgerzaken) en Ieder(in) hebben een vernieuwde schouwlijst ontwikkeld die gemeenten kunnen gebruiken om de toegankelijkheid van de stembureaus te beoordelen. Deze is voor de verkiezingen met een nieuwsbrief verspreid bij gemeenten.

Deel dit bericht