Vijf jaar geleden, op 14 juli 2016, trad het VN-verdrag Handicap in werking in Nederland. Sindsdien is er in landelijke en lokale politiek meer aandacht voor mensen met een beperking en voor hun rechten. Maar is hun positie ook echt verbeterd?

De praktijk is helaas weerbarstig. Dat blijkt ook uit een uitgebreid onderzoek van journalistiek collectief Spot On Stories. Journalisten Anna Deems en Mattijs Smit spraken met ervaringsdeskundigen, politici en belangenbehartigers. Dat leverde een groot artikel op in het novembernummer van Vrij Nederland en een radio-uitzending van het onderzoeksjournalistiek-programma Pointer op NPO Radio1. Aan beide publicaties leverde Ieder(in) een bijdrage.

Illya Soffer, directeur van Ieder(in): “Als je het VN-verdrag niet borgt in wet- en regelgeving, en normen en doelen die je kunt realiseren en meten, blijft het een gunst of mazzeltje als jouw gemeente ergens iets mee doet en zo dus bepaalt of je met een beperking wel of niet kunt meedoen in de samenleving.”

 

Deel dit bericht