In 2017 heeft de gemeente Lingewaard een aanvraag voor een keukenaanpassing van een mevrouw in een rolstoel afgewezen. Haar echtgenoot en dochter zouden gebruikelijke hulp kunnen bieden door voor haar te koken. De vrouw is hiertegen in beroep gegaan en heeft haar gelijk gekregen.

De rechter heeft bepaald dat koken wel onder gebruikelijke hulp valt maar dat ze ook door de dag heen gebruik moet kunnen maken van de keuken. Ze moet iets voor zichzelf klaar kunnen maken, handen kunnen wassen of een glas water kunnen pakken en gebruik kunnen maken van haar woning zonder daarvoor volledig afhankelijk te zijn van haar echtgenoot of dochter.

De gemeente heeft niet onderzocht of dit mogelijk is en zo ja, hoe. Daarom heeft de rechtbank de gemeente opdracht gegeven om te onderzoeken op welke manieren de keuken van de vrouw kan worden aangepast zodat zij, afgezien van het koken, zelf gebruik kan maken van de keuken als haar echtgenoot of dochter er niet zijn.

Ieder(in) is blij met deze uitspraak. De noemer, gebruikelijke hulp‚ hoeft dus niet te betekenen dat er geen recht is op aanpassingen, omdat een aanvrager zich ook overdag zelfstandig moet kunnen redden.

Downloads:

1487_Uitspraak_Woningaanpassing.docx – docx (21 KB)
1488_ECLI_NL_RBGEL_2018_2007.pdf – PDF (121 KB)

Deel dit bericht

Meer nieuws over