Minister Hugo de Jonge wil de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) aanpassen. Een aanzienlijk deel van de Nederlandse gemeenten spreekt liever geen uren af met mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben, maar een resultaat. Dus geen 4 uur per week voor huishoudelijke hulp, maar ‘een schoon en leefbaar huis’.

‘Resultaatgericht indiceren’ noemen ze dat. Vooral als mensen bezwaar willen maken tegen wat er aan resultaat geleverd wordt, blijkt dit lastig. Hun rechtpositie komt hiermee onder druk te staan. De hoogste bestuursrechter is het niet eens met de gemeenten die dit doen en fluit ze daarom terug. Ook juristen en belangenbehartigers hebben stevige kritiek. Toch mogen gemeenten ermee blijven doorgaan, als het aan de minister ligt.

Het onderzoeksjournalistieke radioprgramma Reporter Radio besteedde al een aantal afleveringen aan de Wmo. Zondag 12 mei was Ieder(in)-directeur Illya Soffer te gast om het over resultaatgericht indiceren te hebben. Zij ziet er geen heil in: “Er wordt geen burger beter van en geen huis schoner”.

Uitzending terugluisteren

Deel dit bericht