Al 42 jaar leidt Rina Arendse vanwege allerlei beperkingen een ‘liggend’ leven. Toch moet zij keer op keer bewijzen, dat ze recht op zorg heeft. Gisteren overhandigde Rina een manifest aan Bart Smals, voorzitter van de Kamercommissie voor VWS. Daarin staat een pleidooi voor het hanteren van de menselijke maat, voor iedereen die zorg nodig heeft. Gebaseerd op vertrouwen in mensen die levenslang van complexe zorg afhankelijk zijn.

Rina moet keer op keer bewijzen dat ze recht op zorg heeft. Voor veel verschillende instanties, regelingen en zorgaanbieders. Elk jaar moet ze keuringen ondergaan en moet ze ellenlange vragenlijsten invullen om voor de zoveelste keer uit te leggen waarom ze hulp nodig heeft bij het wassen, bij wondverzorging en een boterham smeren. En als een hulpvraag niet precies in het systeem past, wordt die niet toegekend. ‘Zorgwetten zouden je moeten helpen, maar je krijgt alleen je recht als een advocaat je helpt.’ Dit overkomt veel mensen.

Petitie voor menswaardige toegang tot zorg: #Mens met naam

Gisteren overhandigde Rina een manifest aan de Tweede Kamer. Daarin staat een vurig pleidooi voor het hanteren van de menselijke maat, voor iedereen die zorg nodig heeft. Het manifest en een petitie voor menswaardige toegang tot zorg is hier te vinden: https://mensmetnaam.nl/

Meer informatie over het manifest en de ondersteuners is ook te vinden bij Movisie: Manifest vraagt om menswaardige zorg voor iedere burger | Movisie

In Trouw staat een interview met Rina Arendse: ‘Ga uit van vertrouwen.’ Dit interview is voor niet-abonnees van Trouw te lezen na  een eenmalige aanmelding.
 

Uit ons netwerk
Af en toe plaatsen we op onze website nieuws van organisaties of personen waarmee wij intensief samenwerken of warm contact hebben. Dit nieuws sluit altijd sterk aan bij onze eigen activiteiten en doelstellingen.

Deel dit bericht