Op 14 juli 2021 is het VN-verdrag Handicap precies vijf jaar van kracht.
Illya Soffer, directeur Ieder(in): ‘Na vijf jaar VN-verdrag Handicap is er nog geen reden voor een feestje. Het VN-verdrag Handicap gaat over basale mensenrechten. Toegang tot zorg, vervoer, gebouwen, onderwijs, arbeid, verkiezingen, informatie. En toereikend inkomen of een passende woning. Ondanks meer aandacht staan mensen met een beperking op al deze terreinen nog steeds op achterstand.’
Veel mensen hebben er lang voor geknokt dat ook Nederland het VN-verdrag zou ondertekenen. Wat hoopten zij toen eindelijk de handtekening van de koning onder het verdrag stond? Zijn die verwachtingen al waar gemaakt? En wat hopen zij dat het VN-verdrag Handicap nog gaat brengen?
Zeven mensen vertellen hun persoonlijke verhaal over vijf jaar VN-verdrag Handicap.
Eva Westerhoff
Eva Westerhoff was in de Eerste Kamer toen daar werd besloten dat het VN-verdrag Handicap geratificeerd zou worden. Al eerder was Eva, nu 44 jaar, heel intensief betrokken bij die mooie en spannende periode.
Aline Molenaar
Aline Molenaar was in de tijd dat het VN-verdrag werd getekend zeer nauw betrokken bij de totstandkoming ervan. Als directeur van Per Saldo was Aline (nu 60 jaar) al jaren bezig met het VN-verdrag.
Yuòn Ni Lie
Toen het VN-verdrag werd ondertekend was Tim, de zoon van Yuòn Ni Lie, een jaar oud. En op dat moment was zij vooral zoekend in het complexe zorglandschap waarin je terechtkomt als moeder van een kind met een zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperking (ZEVMB).
Sidney Tetelepta
Sidney Tetelepta kijkt met gemengde gevoelens terug op het moment dat in de Eerste Kamer werd besloten dat het VN-verdrag geratificeerd zou worden.
Marlieke de Jonge
Toen vijf jaar geleden het VN-verdrag werd ondertekend was Marlieke de Jonge, nu 68 jaar, al jaren actief bij de gehandicaptenbeweging in Groningen (nu werkgroep Toegankelijk Groningen).
Laura Bliek
Toen in 2016 het VN-verdrag werd ondertekend volgde Laura Bliek, nu 24 jaar, dit nieuws vanuit de media. Zijzelf zette toen haar eerste eigen stappen in de ‘gewone’ samenleving.
Ellis Jongerius
Toen het VN-verdrag werd ondertekend was Ellis Jongerius, nu 36 jaar, trainer bij de LFB. Sinds een jaar is Ellis directeur van de LFB.